Chceš pracovať v IT sfére? Týchto 10 pojmov je úplným základom.

Domov / Blog / Chceš pracovať v IT sfére? Týchto 10 pojmov je úplným základom.
14.07.2023 4 min. Podpora a rozvoj

IT je odvetvie, ktoré sa neustále mení a vyvíja. Nové technológie, programovacie jazyky, nástroje a trendy prichádzajú a vyžadujú stále učenie sa a zdokonaľovanie. Toto udržuje pracovnú atmosféru čerstvú a umožňuje IT profesionálom byť neustále stimulovanými a motivovanými.

Oblasť informačných technológií prináša vždy rôzne výzvy. IT profesionáli tak majú príležitosť sa stretávať s komplexnými problémami a hľadať nové a kreatívne spôsoby, ako ich vyriešiť. Tento stály tok výziev udržuje prácu v IT zaujímavou a obohacujúcou.

Láka táto sféra aj teba? Pripravili sme úpný základ. 10 pojmov, ktoré by ti pred scrollovaním profesie mali byť jasné. :)

1.Mooreov zákon: Mooreov zákon je pozorovanie, že výkon počítačových čipov sa zdvojnásobuje približne každé dva roky. Toto pravidlo vyhlásil v roku 1965 zakladateľ spoločnosti Intel, Gordon Moore, a dodnes sa ukazuje ako pomerne presné.

 

2.Internet vecí (IoT): Internet vecí je sietový systém, v ktorom sa fyzické objekty a zariadenia pripájajú na internet a vzájomne komunikujú. Týmto spôsobom je možné ovládať a monitorovať rôzne zariadenia a senzory, čo umožňuje vznik inteligentných domov, mesta a priemyslu.

3.Umelá inteligencia (AI): Umelá inteligencia je odvetvie informačných technológií, ktoré sa zaoberá vývojom počítačových systémov a programov, ktoré majú schopnosť učiť sa a vykonávať úlohy, ktoré by inak vyžadovali ľudskú inteligenciu. AI sa využíva v mnohých oblastiach, vrátane rozpoznávania obrazu, spracovania prirodzeného jazyka a autonómnych vozidiel.

4.Cloud Computing: Cloud computing je model poskytovania výpočtových zdrojov, ako sú výpočtová kapacita, úložisko dát a softvérové služby, cez internet. Namiesto toho, aby boli dáta a programy uložené na lokálnych počítačoch alebo serveroch, sú hostované a spravované na vzdialených serveroch v dátových centrách.

 

5.Blockchain: Blockchain je distribuovaná a transparentná databáza, ktorá ukladá transakcie v blokoch prepojených pomocou kryptografických funkcií. Táto technológia je najviac známa v spojení s kryptomenami, ako je napríklad Bitcoin, ale jej potenciál sa rozširuje aj do iných odvetví, ako je napríklad bankovníctvo, dodávateľský reťazec a hlasovanie.

6.Virtuálna realita (VR): Virtuálna realita je interaktívne prostredie, ktoré je vytvorené počítačom a ktoré používateľovi umožňuje zažiť a manipulovať s virtuálnym svetom. VR sa často využíva v hernom priemysle, ale má aj aplikácie v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a architektúry.

 

7.3D tlač: 3D tlač je proces vytvárania fyzických objektov tlačením vrstiev materiálu na základe digitálneho modelu. Táto technológia umožňuje výrobu komplexných geometrických tvarov a je využívaná v mnohých odvetviach, vrátane medicíny, strojárstva a módy.

8.Rozšírená realita (AR): Rozšírená realita je technológia, ktorá umožňuje kombinovať skutočný svet s digitálnymi prvkami a informáciami. Používatelia môžu vidieť digitálne objekty a informácie v reálnom prostredí cez obrazovky smartfónov, okuliare AR alebo iné zariadenia.

9.Big Data: Big Data je termín, ktorý opisuje veľké, komplexné a rýchlo rastúce množstvo dát, ktoré je ťažké spracovať pomocou tradičných techník. Tieto dáta sa často využívajú na analýzu trendov, vzorcov a vzťahov, čo môže priniesť hodnotné poznatky a zlepšiť rozhodovanie v rôznych oblastiach, ako je marketing, medicína a vedecký výskum.

10.Kybernetická bezpečnosť: Kybernetická bezpečnosť sa zaoberá ochranou počítačových systémov, sietí a dát pred neoprávneným prístupom, útokmi a škodlivým softvérom. S nárastom digitálnej prevádzky sa kybernetická bezpečnosť stáva čoraz dôležitejšou, a preto s ňou súvisí aj vývoj nových technológií a postupov na ochranu pred hrozbami.

​ 

Ešte niečo viac?

Zaujímavé články, novinky
a pohľad do zákulisia.

Na našom blogu sa nacházda
množstvo zaujímavých článkov.

Zobraziť všetky články
IWAYNEWS
Kariéra 19